Porrulauk

Rohkem

Aktiivsed filtrid

Porrulauk

Porrulauk on kaheaastane taim, mis on pärit Vahemere piirkonnast ja mis on suguluses sibulaga, kuid erinevalt sibulast ei moodusta sibulat. Sellel köögiviljal on üsna intensiivne maitse, mis meenutab sibulat, kuid on õrnem, mahedam ja magusam. Intensiivse maitse ja aroomi eelistajatele on porrulauk kõige sobivam köögivili. Porrulauk on kõige populaarsem ja sagedamini kasvatatav köögivili Leedus.

Porrulauk on väga populaarne oma vitamiinide ja mineraalainete poolest ning eriti toitev on porrulaugu valge osa. Nad sisaldavad rohkesti inimorganismile vajalikke aineid: kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, naatriumi, rauda ja mangaani. Samuti sisaldavad nad C- ja K-vitamiini, B-vitamiine ja foolhapet, mis kõik aitavad säilitada keha tervist ja tugevdada immuunsüsteemi. Porrulauk sisaldab rohkelt kiudaineid, mis parandavad seedimist, on suurepärane liitlane võitluses ülekaalulisuse vastu, tal on antibakteriaalsed ja antioksüdantsed omadused ning regulaarne porrulaugu tarbimine eemaldab räbu ja liigseid vedeliku ladestumisi ning avaldab positiivset mõju südamele, alandades kolesteroolitaset ja reguleerides vererõhku.

Köögivilja köidab köögis selle mitmekülgsus, mistõttu seda on lihtne integreerida mitmesugustesse roogadesse. Porrulauku kasutatakse sageli suppides, kastmetes, hautistes, grillitud või erinevate roogade garneeringuna. Porrulauku kasutatakse sageli roogade kaunistamiseks ja kaunistamiseks. Tänu oma maitsele, lõhnale ja õrnale tekstuurile sobib see suurepäraselt teiste köögiviljade ja lihatoodetega, viilutatud roheline porrulauk annab rohelisele salatile palju rohkem maitset ja porrulauk on tänapäeval lemmiktoiduaineks paljudes köökides üle kogu maailma. Porrulauku tuleb toiduvalmistamisel väga hästi pesta, sest lehtede vahel on palju mulda, ning närtsinud lehed ja kõvastunud osad tuleb eemaldada. 

Porrulauk on kaheaastane taim. Esimesel aastal moodustuvad ainult vars ja lehed, teisel aastal aga õisikud ja õied. Nad on kevadised taimed ja neid istutatakse seetõttu mai alguses, kuid porrulaugu seemneid külvatakse juba märtsis. Sarnaselt sibulale koristatakse porrulauk hilissügisel ja sobib ladustamiseks laos või keldris. Porru optimaalne temperatuur keldris säilitamiseks on vahemikus -1 oC kuni +1 oC ja õhuniiskus on umbes 85 %. Porru säilib kuni mitu kuud.

Neid kasvatatakse piisavalt niiskel, viljakal, sügavalt küntud savimullal, mida sügisel väetatakse sõnnikuga. Happelised mullad ei sobi. Nad kasvavad hästi, kui neid väetatakse komposti ja lämmastikväetistega, eriti kui muld on toitainete poolest nõrgem. Kuna nad armastavad niisket mulda, tuleks neid kuivaperioodidel regulaarselt kasta, et vältida mulla kuivamist. Paljundamine toimub seemnete abil, mis külvatakse kasvuhoonesse või kastidesse märtsi keskel. Kui porrulaugu seemikud on kasvanud, tuleks need kevadel ümber istutada õue. Esimesel aastal tekivad lehed koos valevarrega, mida kasutatakse toiduks. Selleks, et varred oleksid mahedamad ja meeldivama maitsega, tuleks taime perioodiliselt kuni lehtedeni mullaga üle toppida. Tuleb meeles pidada, et porrulauku ei meeldi noppida, seega tuleks neid külvata vähemalt 3-4 cm kaugusele üksteisest. Porrulauk on üsna vastupidav ja suudab kasvada erinevates kliimatingimustes, mistõttu on ta populaarne aednike ja köögiviljapidajate seas.

Noah's Seedsi veebipoest leiate mitmeid porru seemnesorte, sealhulgas porru seemned juba väetatud seemnepulgas. Riba seemnete eeliseks on see, et need annavad parema kvaliteediga seemikud, idanevad ühtlaselt ja ühtlaselt ning neid on lihtne külvata. Meil on hea meel pakkuda laia valikut köögiviljaseemneid. Meie eesmärk on pakkuda teile kvaliteetseid seemneid hea hinnaga!