August on saagikoristuse aeg, mil rõõmustatakse toitvate saadustega ja tekib lisatöid. Mida rohkem olete kevadel külvanud ja istutanud, seda rohkem on nüüd varusid, mida tuleb korralikult säilitamiseks ette valmistada (hoiustamine, vaakumpakendamine, hapendamine jms). Lisaks tuleb pärast saagikoristust hoolitseda ka mulla uuendamise ja ettevalmistamise eest järgmiseks aastaks. Vaatame üle kõik olulisemad augustikuised aiatööd.
Mida külvad, seda lõikad. Milliseid köögivilju on aeg korjata?
Augustis valmivad täie hooga tomatid ja kurgid. Need köögiviljad kasvavad tavaliselt kasvuhoones, kus nad valmivad kiiremini ja annavad rohkem saaki. Muidugi sõltub palju sellest, millal külvasite ja istutasite ning kui hästi taimed kasvasid. Kui kurgid said varakult mulda, kuid hiljem hakkasid neid kimbutama haigused või kahjurid, siis võib juba augustiks saak väheneda ja kurgid lõpetavad viljumise juba juulis. Et seda vältida, soovitatakse kasvatada kurke nii kasvuhoones kui ka õues – osa istutada varem, osa hiljem, et saada saaki pikema aja jooksul.
Kui kasvatasite kasvuhoones paprikaid, tuleb suve teisel poolel neid hoolikalt jälgida ja õigel ajal korjata. Paprikaid ei tohi üleküpseks lasta – muidu kaotavad nad oma erilise maitse, keemiline koostis halveneb ja koor muutub kõvaks.
Juuli lõpus ja augustis hakkavad sibulapealsed kolletuma, andes märku, et mugulad on küpsed ja valmis koristamiseks. Kui kõik sibulad on istutatud ühel ajal, võib need välja tõmmata siis, kui üle poole pealsetest on kolletunud.
Ka küüslauk tuleks augustis üles võtta, sest hiljem koristatud küüslauk ei säili talvel hästi.
Baklažaanid ja suvikõrvitsad on valmis korjamiseks suve teisest poolest alates. Suvikõrvitsaid ei tohi lasta üle kasvada – siis muutuvad seemned suureks ja koor kõvaks. Säilitamiseks sobivad kõige paremini 10–15 cm pikkused noored suvikõrvitsad, millel on veel õhuke koor ja valge, mahlane viljaliha. Soovitatakse neid korjata kuni lõunani ning terava noaga lõigates jätta vähemalt 5 cm pikkune „saba“. Baklažaanid sobivad söömiseks seni, kuni nende koor on läikiv ja seemned heledad ning pehmed. Kui koor kaotab läike ja seemned tumenevad, pole baklažaan enam söödav.
Augustis saab veel koristada järgmisi köögivilju ja maitsetaimi:
• porgandid
• peedid
• varajased ja keskvalmivad kartulid
• põldoad
• herned
• till
• petersell
• piparmünt
• sinepiseemned
• münt
• tüümian
• pune jt
Koristasite saagi – mis edasi?
Järgmine samm on saagi nõuetekohane säilitamine talveks. Kurgid ja tomatid riknevad kiiresti, seega tuleks valida sobiv säilitamismeetod – hapendamine, vaakumpakendamine vms. Püreestatud tomateid saab sügavkülmutada ja kasutada suppides – rikkalikuma maitse saamiseks võib need püreestamisel segada maitsetaimede, küüslaugu või/või tšillipipraga.
Sibulad ja küüslaugud tuleks pärast ülesvõtmist jätta õue kuivama – seega vali nende koristamiseks päikeselised ja soojad päevad. Kui need on kuivanud, raputa mullajäägid maha, sorteeri ja viska riknenud välja. Terved sibulad säilita toatemperatuuril, hästi ventileeritavas ja pimedas ruumis.
Suvikõrvitsaid tuleks hoida niiskes ja jahedas (4–10 °C) kohas. Kõige paremini säilivad rohelised, 25–40 cm pikkused suvikõrvitsad. Kollased sordid säilivad halvemini. Baklažaanid vajavad veelgi jahedamat keskkonda (3–5 °C).
Parim koht säilitamiseks on kelder. Sinna võib viia ka kartulid ja porgandid.
Maitsetaimi (nt tüümian, meliss, piparmünt, münt jms, mis sobivad teetegemiseks) on parim kuivatada ja hoida toatemperatuuril kuivas anumas. Till ja petersell sobivad nii külmutamiseks kui ka kuivatamiseks – vali, mis on mugavam ja maitsvam.
On hea aeg valmistada talveks segasalateid. Retsepte leiab erinevatest spetsialiseeritud veebilehtedest.
Hoolitsege mulla eest
Kui saak on koristatud ja ette valmistatud talveks, on aeg muld värskendada ning eemaldada umbrohi ja taimejäägid. Kui alles on jäänud varred ja lehed, korja need kokku ja viska ära. Kui taimed olid terved, võib need komposteerida. Haigustunnustega taimeosad tuleb aiast eemaldada, et vältida nakkuse levikut – need võib põletada (juhul kui see ei ole ohutusreeglitega vastuolus) või ära viia.
Mida teha peenardega, kus kasvasid haigustest kahjustatud taimed?
• Eemalda ettevaatlikult pealmine mullakiht (~5–10 cm) ja vii see aianurka.
• Soovi korral võib mulla pinda üle valada kuuma veega, kuid see hävitab ka kasulikud mikroorganismid ja vihmaussid. Alternatiivina võib kasutada spetsiaalseid desinfitseerimisvahendeid.
Paljudest kahjuritest saab lahti, kui peenart põhjalikumalt kaevata – sügavam mullakiht ja muutuv pinnas häirivad neid.
Ära jäta umbrohtusid talvituma – kevadel levivad nad veelgi enam.
Väeta peenraid komposti või sõnnikuga. Soovi korral võib kasutada spetsiaalseid väetisi, ja ära unusta, et külvikord parandab köögiviljade kasvu.
Augustis saab veel külvata rediseid, salatit, tilli ja peterselli.